Svensk Logotypdesign Logotyp

Fem vanliga missar i din logotyp

Vanliga misstag i logotyper

Dessa vanliga misstag ser vi överallt. De kan totalt förstöra din logotyp och försämra din lönsamhet. Vi ger dig enkla tips på hur du undviker dem.

1 För komplex

Mitt företag säljer begagnade kläder, reparerar cyklar och kör taxi. Jag vill att logotypen ska visa det. Nej, en logotyp kan inte säga allt om ditt företag! En bra logotyp har en enkel symbolik och innehåller ett fåtal färger. Tänk på att en logotyp också måste fungera i små format. Enkelhet är ledordet. Lätt att uppfatta, lätt att känna igen.

Tips:

2 Ingen förstår symboliken

Ett vanligt misstag är att ha en allt för långsökt symbolik, som du som upphovsman förstår, men som dina kunder inte uppfattar. Fråga ett antal personer om de ser symboliken. Lyssna och ta in deras åsikter.

Tips:

3 Liknar en konkurrent

Ett misstag som kan göra att din dyra annonsering inte ger avkastningen den förtjänar. Logotypen liknar andra konkurrerade företag med resultatet att ingen kommer ihåg dig. Katastrof! Ter er tid att undersöka marknaden och titta speciellt noga på dina viktigaste konkurrenter.

Tips:

4 Passar inte företagets profil

En logotyp för en begravningsbyrå som utstrålar fest och klackarna i taket? Såklart inte. Det kan låta självklart men många förbiser den här punkten. Låt logotypen andas din företagskultur. Detta kan bero på bristande kommunikation mellan uppdragsgivare och kreatör eller att logotypdesignern designar "åt sig själv" istället för åt uppdragsgivaren. Låt logotypen tala för dig.

Tips:

5 Den är obalanserad

En logotyp ska vara vacker att titta på. Linjerna ska harmonisera och den ska ha en balanserad helhet. Denna punkt är svårast att sätta fingret på, men det finns många visuella regler att ta hjälp av så som till exempel ”Gyllene snittet”. Det är också att rekommendera att skissa mycket eftersom det brukar resultera i det där lilla extra som gör att man ”faller för” en logotyp mot att tycka att den är okej.

Tips:


Webkompaniet AS
2016-03-18